Diemen '22
Het ontwikkeltraject Diemen'22 is in gang gezet om ons als gemeentelijke organisatie klaar te maken voor de toekomst. Diemen blijft groeien en er worden andere eisen aan ons gesteld. Doel was, conform de naam, om het programma in 2022 af te ronden. Er is veel gedaan, maar het is nog niet klaar.
De organisatiestructuur is gewijzigd, met een prominente rol voor de teams als bouwstenen van de organisatie, met aansturing door een concerndirectie. Benoemingsprocedures zijn afgerond en de organisatie staat. De visie en kernwaarden van de organisatie zijn helder neergezet. Veranderende manieren van werken, zoals met het "teamplan nieuwe stijl" en "programmatisch werken" zijn in gang gezet en worden verder uitgerold.
Het is belangrijk om de aangepaste en nieuwe processen alsmede de bijbehorende competenties ook daadwerkelijk te borgen in onze dagelijkse praktijk. Het programma "Voor en met Diemen", over participatie, communicatie en dienstverlening, spreekt daarbij zeker tot de verbeelding.
Het ontwikkeltraject vraagt echter ook om keuzes om de (te) hoge werkdruk te kunnen beheersen. Zoals al aangegeven geeft het nieuwe coalitieakkoord "Diemen met elkaar en voor elkaar" de mogelijkheid om via een college-uitvoeringsprogramma, de gestelde ambities voor de komende 4 jaar realistisch en evenwichtig over de jaren te verspreiden. Strategische keuzes gaan nog verder dan die termijn. De dynamische teamplannen (nieuwe stijl) zullen de jaarlijkse, operationele vertaalslag van het college-uitvoeringsprogramma zijn, waarbij ambitie en werkdruk met elkaar in evenwicht zijn.
De groei van Diemen heeft, zoals bekend, effecten op de omvang van de gemeentelijke organisatie. We zien de laatste jaren dat sprake is van een constante instroom van nieuwe medewerkers, die bovendien garant staan voor een (gewenste) verjonging van het personeelsbestand. Diemen blijkt, mede vanwege de ongekende dynamiek, een aantrekkelijke werkgever te zijn. Echter, gezien de huidige ontwikkelingen met betrekking tot corona en de arbeidsmarkt zal het lastig blijven voldoende gekwalificeerde medewerkers aan te trekken. Des te meer een reden om te investeren in de kwaliteiten van de huidige medewerkers zodat we ook in 2023 en verder een aantrekkelijke werkgever kunnen blijven.
De ontwikkelingen rond het 'hybride werken' worden hierin mee genomen. De integrale huisvestingsvisie zal, met enige vertraging, in 2023 leiden tot de uitrol van een vernieuwd werkplekconcept. In de begroting 2021 zijn hiervoor twee investeringsbudgetten beschikbaar gesteld voor de verbouwing en vervanging van meubilair (totaal € 1,0 miljoen) welk bedrag is verhoogd tot € 3.0 miljoen.